GULDBORGSUND.
Guldborg Sund er nok det tætteste, vi som sejlere kommer på flodsejlads i Danmark. Med sit snævre og snoede løb er sundet over sine godt 20 sømil rig på naturoplevelser, sjov sejlads og underholdning for store og små.
Indsejlingen til Guldborg Sund nordfra starter tidligt ude i Smålandsfarvandet.
På turen fra nord til syd passerer du to klapbroer undervejs. Først Guldborgbroen ved den nordlige indsejling til sundet og mod syd Kong Frederik IX’s Bro i Nykøbing Falster.
Guldborgbroen er en dobbeltfløjet klapbro. Normalt åbnes kun den østlige broklap for lystsejlere),mens Frederik IX’s Bro er enkeltfløjet. Begge broer har en gennemsejlingshøjde på 4 m.
Åbningstider for, Frederik den IX’s Bro kan findes her på hjemmesiden,
eller ved at følge dette link.
Turen sydover fra Guldborg går mod den gamle købstad Nykøbing Falster.
I den nordlige del af sundet er sejlløbet godt afmærket med fin dybde for lystsejlads – det er også her, du møder kommerciel trafik.
Fra Guldborgbroen til Nykøbing Falster, cirka 8 sømil, er sejlløbet smalt, især øst for Hjelms Nakke, hvor Guldborgsundtunnellen med Sydmotorvejen kryber under sundet,
indsnævres løbet betydeligt.
Bemærk, at fartbegrænsningen i sejlløbet på det sidste stykke imod Nykøbing F. Havn, er 5 knob. Denne fartgrænse gælder i øvrigt i hele havneområdet, indtil Lergraven Sejlklub lige syd for Frederik den IX bro.
Strømmen i Guldborg Sund er enten nord- eller sydgående. Ved roligt vejr skifter strømmen regelmæssigt med 1-2 knob. Især ved kraftige vinde fra sydøst bliver strømmen nordgående og kan nå op på 4 knob i det smalle løb.
Ind mod Nykøbing sejler du langs Hamborgskoven på
Lolland-siden. Lige syd for skoven ligger Middelaldercentret - et oplevelsesmuseum bygget op som en typisk dansk købstad omkring år 1400. Her skyder bliderne
stenkugler ud over sundet, og der dystes i ridderturneringer, alt imens middelalderlivet leves i den lille købstad ”Sundkøbing”.
Staden har også sin egen havn med en lille flåde af skibe, der kan mødes på Guldborg Sund.
Det største skib i Sundkøbing er købmandens – han brugte skibet til at fragte varer frem og tilbage fra den nordtyske hansestad Lübeck.
Besøg også Danmarkseneste middelalderrestaurant, ”Den Gyldne Svane”, som
serverer mad fra det gamle, nordiske køkken.
Middelaldercentret er et totalteater med garanti for
en anderledes dag på land for sejlerfamilien.
Nykøbing Falster er af mange nok bedst kendt for sin revy, men det er langt fra den eneste underholdning, byen har at byde på.
Ud over de gode shoppemuligheder og biografen har byen også en zoologisk og botanisk have i ét – her kan du bl.a. møde en sibirisk tiger og se næsten 1000 forskellige plantearter.
Byen har også et brandmuseum, med masser af gamle sprøjter og andre spændende ting.
Et du til krybdyr, så overvej en afstikker til Krokodille Zoo 15 km fra Nykøbing. Stedet udmærker sig ved at have samtlige verdens 23 krokodillearter i samlingen. Du kan bl.a. hilse Europas største krokodille, en fem meter lang og 600 kg tung gigant, som Krokodille Zoo hentede i Sydafrika for et par år siden. Tag toget fra Nykøbing til Eskilstrup, herfra er
der godt 2 km på gåben eller cykel.
For at nå den sidste af Nykøbing Falsters havne skal
Kong Frederik IX’s Bro passeres.
Efter Kong Frederik IX’s Bro bliver sejlløbet i Guldborg Sund smallere og mere bugtet end i den nordlige ende. I sejlløbet kan der påregnes en dybde på 2 m ved normalvandstand.
På Frederik den IV bro er der mærker som markerer dette, og som med fordel kan studeres inden turen går sydpå.
Du gør som gæstesejler klogt i at holde dig i løbet idet der umiddelbart uden for ligger mange sten. Følg altså sejlløbets kurver og sejl ikke direkte fra afmærkning til afmærkning. Afmærkningen af sejlløbet fra Guldborg til Stegens Odde flyttes løbende efter dybdeforholdene, men det skader ikke at være på den sikre side.
Godt 2 sømil syd for byen åbner sejlløbet sig op i en ø-fyldt barre ud mod Bredningen, der på ny indsnævres efter yderligere 2 sømil.
Herfra bliver Guldborg Sund bredere inden det, efter godt 3 sømil, udmunder i farvandet nord for Rødsand – det lange sandrev i Østersøen med både sæler og vindmølleparker.
Hele vejen i Guldborgsund fra Guldborg, og til Gedser er der masser af muligheder for at lave et stop og smide anker.
Vandet i Guldborgsund er meget rent, og det kan være utroligt lækkert med et svalende bad på en varm sommerdag.
På det sidste stykke fra den gamle Gedsergård bro, som var en gammel bro til udskibning af sukkerroer, kan der sejles stort set helt ind til kysten, inden den smides anker.
Ofte vil der være læ for vinden og naturen er tæt på.
Så snyd ikke jer selv, prøv at nyde et par dage i Vores skønne havn, og få en naturoplevelse når du kommer sejlende til og fra byen.